Een hypotheek zonder vast contract; het kan!

08 juli 2019

Goed nieuws voor starters met een tijdelijk of flexibel contract! Voor deze groep mensen wordt het makkelijker om een hypotheek af te sluiten. Minister Ollongren wil dat flexwerkers eerder in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). 

Bij een hypotheekaanvraag wordt er meestal gekeken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Voor flexwerkers en mensen die net in loondienst zijn, kan dit echter een knelpunt zijn. 

Daarom heeft minister Ollongren met de banken en de Autoriteit Financiële Markten afgesproken dat dit najaar experimenten beginnen waarbij ook de "Arbeidsmarktscan" geaccepteerd wordt voor de NHG. Deze scan geeft inzicht in het carrièreperspectief en de verwachte ontwikkeling van het inkomen.

Het uitgangspunt blijft dat kopers van een huis kredietwaardig moeten zijn en dat ze niet met schulden moeten worden opgezadeld die ze niet kunnen aflossen. Maar tegelijkertijd geeft het zzp'ers met goede vooruitzichten de mogelijkheid om de hypotheekmarkt op te gaan en een huis te kopen.